A Sameday Románia élen jár a környezettudatosságban

2019-ben a Sameday Románia elhozta a csomagszállítás élményét, és a leginnovatívabb technológiai megoldásoknak megfelelően kialakította az ország valaha volt legszélesebb csomagautomata-hálózatát. A cél egy gyors, kényelmes, kevésbé szennyező és kevesebb közlekedéssel járó szállítási kultúra bevezetése volt.

Az easybox csomagautomaták használata jelentősen csökkenti egy futár által megtett kilométerek számát, ami így jelentős pozitív hatással lehet a károsanyag-kibocsátás csökkentésére. Az a Sameday futár, aki személyesen szállít küldeményeket a különböző címekre, naponta átlagosan 70-120 darab csomagot kézbesít. Ezzel szemben az a kollégája, aki easyboxokat tölt fel, napi 400-500 csomagot is célba juttat, mivel nem kell sokat autóznia. A körszállítás mindig kevesebb megtett kilométert és kevesebb megállást jelent – egy easybox automata átlagos méretét tekintve, egy sofőr több mint 50 csomagot is ki tud szállítani egy automatához.

 

A kezdetek

Az innovatív projekt 30 csomagautomata telepítésével indult Románia nagyvárosaiban. 2018-ban, a program második ütemét a futárok által megtett kilométerek számának csökkentése jelentette. 2019-ben tovább tökéletesítették a technológiát, mely 2020-ra az érintésmentes szállítási mód megerősítésében, majd egy éven belül a telepített easyboxok számának 250%-os növekedésében mutatkozott meg. A vásárlói igény egyértelmű növekedésével az easyboxokba szállított csomagok száma is lineárisan nőtt.

Egy átlagos futárszolgáltatás során, a csomag sikeres házhozszállításával átlagosan 300 gramm CO2-kibocsátás történik. Ez a karbonlábnyom mindig a csomagraktár és a címzett között megtett távolságtól, a szállító jármű rakományától és a sok esetben többszöri szállítási kísérlettől függ. Hasonló módon a bolti vagy postai csomagszállítások akár hatszor több szén-dioxid-kibocsátást eredményeznek, mint az easyboxokba történő szállítás. A CO2-kibocsátás növekedésének mértéke összefügg azzal, hogy az ügyfelek kénytelenek utazni (jellemzően személygépkocsival) a csomagok átvételéért. Az automaták használata ezzel szemben egy innovatív és környezetbarát megoldás, hiszen egy küldemény easyboxba történő eljuttatása mindössze 14 gramm CO2-t termel!

Az indulás óta eltelt négy év alatt az easybox hálózat nemcsak túllépte a 4500 darabból álló szekrényszámot, de átlépte Románia határait is. Az easybox már Magyarországon és Bulgáriában is elérhető, pontosan ugyanezen környezettudatos megvalósításban. A szokásos easyboxokon kívül Romániában jelenleg 33 napelemmel működő, ún. “zöld szekrény” is működik, melyek száma egyre növekszik.

A Sameday célja, hogy nullára csökkentse a csomagszállítási és logisztikai iparág által generált CO2-kibocsátást.

 

Módszerek

 

Tanulmányok azt mutatják, hogy az e-kereskedelemben a legmagasabb CO2-kibocsátás1 szorosan kapcsolódik az ún. “utolsó mérföldes” szállításhoz 2 – ami nem más, mint maga a klasszikus, házhozszállítással járó futártevékenység -, az online vásárlások szénlábnyomának ugyanis három fő pillérét tudjuk meghatározni: 1. az utolsó mérföldes szállítás (42%), 2. a csomagolás (27%) és 3. az épületek energiafogyasztása (19%).

Az utolsó mérföldes szállítás karbonlábnyomának csökkentésének jegyében a Sameday elindította az easybox csomagszállítási szolgáltatást, melynek országos és határokon átnyúló bővítésével hozzájárul a városi forgalom csökkentéséhez és az utolsó mérföldön keletkező károsanyag-kibocsátás mérsékléséhez.

Bukarest-Ilfov körzetében az ügyfelek a lakhelyüktől átlagosan 4 percnyi sétára találhatnak egy easybox automatát. A román országos easybox hálózaton belül körülbelül 7 perc az az átlagos sétatávolság, amelyet az ügyfél megtesz, hogy csomagját átvehesse. A Sameday Románia – partnerségben egy helyi szoftvercéggel – a mesterséges intelligencia segítségével dönti el, hol van a legnagyobb szükség egy easybox-ra, így segítve a szekrények kapacitásának maximális kihasználtságát. Amikor a futár berakja a csomagot a szekrénybe, a rendszer automatikusan SMS-t küld a fogyasztónak, benne a szekrényt nyitó kóddal, így a papírhasználat szükségessége a nullára csökken.

 

 

Eredmények

A CO2-kibocsátás problémája fontos környezetvédelmi ügy, melynek jelentősége egy szolgáltató cég kiválasztásánál, a 25 és 35 év közötti ügyfelek körében jelentősen növekedett az elmúlt években. 3 Ha összevetjük az easybox használatot két legnagyobb partnerünk, az eMAG és a Fashion Days esetében szintén meglévő standard kézbesítési szolgáltatásokkal (klasszikus futár-, postai- vagy bolti szállítások) –, azt látjuk, hogy a vásárlók körében az easybox alkalmazásának aránya igen gyorsan nő. Vizsgált időszakunkban az eMAG és a Fashion Days online vásárlóinak 37%-a easyboxon keresztüli rendelést rendelt meg, szemben az előző évi 19%-kal. Ez a növekedés egyben az “utolsó mérföldes”, azaz klasszikus házhozszállítással járó szállítások CO2-kibocsátásának nettó csökkenését is jelenti.

Az easybox szolgáltatás igénybevételével a Sameday-csoportnak sikerült jelentősen csökkentenie az üzemanyag-fogyasztásból származó karbonlábnyomát. 2022-ben több mint 27 millió csomag kiszállítás történt easyboxokba, ami a Sameday összes, román belföldi szállítmányának körülbelül 47%-a. A technológiába és a legkorszerűbb megoldásokba való befektetések eredményeként a Sameday-Csoport idén 38%-kal növelte a kézbesített csomagok számát az előző évhez képest.

A román eMAG, mint az ország legnagyobb online vásárlási platformja, a megrendelések easybox-ba történő irányításának tudatos növelésével tudta segíteni a Sameday-t abban, hogy elkerülje 2522 tonna szén-dioxid kibocsátását, ami így 19%-os Scope1 károsanyag-kibocsátás megtakarítást jelent a karbonlábnyom tekintetében.

 

Tanulságok

Négy év alatt az easybox a legtöbb online vásárló számára kedvelt házon kívüli szállítási mód lett. Romániában az online vásárlók 67%-a részesíti előnyben azokat a webshopokat, amelyek szállítási lehetőségként easyboxot is tartalmaznak 4. Az egyik ok, amiért a fiatalok inkább az easyboxba történő szállítást részesítik előnyben, az a módszer “green” szemlélete.

Az utolsó mérföldes szállításokhoz kapcsolódó karbonlábnyom további csökkentése érdekében 2021 októberében a Sameday piacra dobta első, fotovoltaikus napelem panelekkel működő automatáját. A cél a technológia országos kiterjesztése és a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentése (jelenleg 31 ilyen napelemes easybox szekrény található a román hálózatban). A Sameday célja az önálló szekrények számának növelése, és erőfeszítéseit arra összpontosítja, hogy az újonnan telepített szekrények legalább 10%-a napelemmel ellátott legyen.

Az easybox szekrények villamosenergia-fogyasztásának csökkentése jelentős hatást gyakorol a környezetre az utolsó mérföldes szállításokhoz kapcsolódó karbonlábnyom csökkentése miatt. Egyetlen napelemes szekrény havonta 50 kWh-t takarít meg, ami évente 600 kWh. Következésképpen a napelemes easybox automatahálózat jelenleg évi 18 600 kWh megtakarításnak felel meg, ezzel mintegy 4,9 tonna CO2-kibocsátást elkerülve.

Az easybox hálózat fejlesztése, a zöld szekrények bevezetése, az elektromos autóflotta bővítése, illetve a papírhasználat elhagyása tette a Sameday-t a fenntarthatóság szinonímájává az üzleti partnerek számára. A zöld szállítás mára az online kereskedelem megkülönböztető értékesítési jellemzőjévé vált.

Források:

[1] Is E-Commerce good for Europe? Oliver Wyman, 2021. is-ecommerce-good-for-europe.pdf (oliverwyman.com)

2 Az ellátási lánc kezelésében és a szállítás tervezésében az “utolsó mérföld” vagy az “utolsó kilométer” az utazás (szállítás) utolsó szakasza, amely magában foglalja az utasok és áruk szállítását a szállítási csomóponttól a végső célállomásig./Wikipédia/

3 ANCOM – Kvantitatív tanulmány az egyéni végfelhasználók postai szolgáltatás nyújtásának módszereiről, 2022. Október

4 A Sameday által 2022. április-májusban készített jelentés szerint.